Gorzkie ogórki i cukinia. Dlaczego warzywa są gorzkie i co z tym zrobić?

Chyba każdy trafił kiedyś na gorzkie ogórki. Trafiają się też gorzkie cukinie. Wyjaśniamy, skąd bierze się gorycz w warzywach dyniowatych i co robić, żeby jej nie było.

Miłośnicy ogórków i cukinii z niecierpliwością czekają na rozpoczęcie sezonu i możliwość zbioru warzyw z własnego ogródka. Trudno się temu dziwić, gdyż ich smak i zapach jest nieporównywalnie lepszy od smaku i zapachu warzyw kupowanych w sklepie.

Niestety, czasami może się zdarzyć, że zbiory nas mocno rozczarowują, a nasze wyczekiwane ogórki i cukinie, mają nieznośnie gorzki smak, przez co nie nadają się do jedzenia. Wyjaśniamy, jakie mogą być tego przyczyny i na co zwrócić uwagę.

Zdjęcie oraz cały artykuł pani Katarzyny Józefowicz  zaczerpnięty z serwisu e-ogrodek.pl >>> tutaj

Zobacz także

MIŁEGO DNIA

                                                                                                               

biuro i kasa

 czynne

PONIEDZIAŁKI

12.00 – 15.00

PIĄTKI

13.00 – 17.00

 

w pilnych sprawach

po kontekcie telefonicznym

 

Konto Stowarzyszenia

77 1090 2590 0000 0001 2366 1195

                                                          

"Pod Grzybem"

Stowarzyszenie Ogrodowe
Rodzinnego Ogrodu Działkowego w Świdnicy
782 722 058
Prądzyńskiego 4
58-100 Świdnica